Program

subheader-28-tor

10:30 Katten Nils fyller 10 år!
Hurmorserien Katten Nils fyller tio år i år! Strippserien som förgyllt KP, om den glada men lite dumma katten och hans vänner, är nu aktuella med sin fjärde bok. Skaparna Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson berättar hur de gör serien ihop, anekdoter från ett decennium med serien och så blir det LIVELÄSNING!
Arr: Rabén & Sjögren

12:00 Serier i undervisningen
Att använda serier i skolan och undervisningen blir allt populärare och flertalet förlag ger ut gratis lärarhandledningar till vissa av deras böcker. Vi pratar med förlag, författarna till handledningarna och lärare om varför det är så bra att använda just serier.
Arr: Seriefrämjandet/Egmont/Apart Förlag

13:00 Första året med Seriebiblioteket
Karin Ganelind och Nanna Petersson från Seriebiblioteket i Örebro berättar om sina erfarenheter av att starta ett nytt specialbibliotek för serier.
Arr: Örebros seriebibliotek

14:00 Crowdfunding – framtiden för småförlag?
Apart Förlag och Fria Ligan är två förlag som med framgång har använt sig av crowdfunding för att finansiera sina projekt. Här diskuterar de hur de gjort att lyckas – och vad som funkat mindre bra.
Arr: Apart Förlag/ Fria Ligan

15:00 Bryggeriets gymnasium på Bokmässan 2017
Bryggeriets gymnasium är en skola i Malmö med bl a inriktning mot serieteckning och fri konst. Produktionen av fanzin är central för bild-och-formelevernas arbete. Den här hösten har vi arbetat med kön och identitet. Resultatet kommer att presenteras på Bokmässan. Vi kommer att berätta om hur vi arbetar och erbjuda en kort workshop om hur man enkelt kan sätta ihop ett eget fanzin.
Arr: Bryggeriets gymnasium

16.00 Rolf Gohs – Ett tecknarliv
Bara 17 år gammal fick Rolf Gohs i början
på 50-talet anställning som hustecknare på Seriemagasinet. Det blev starten på en livslång karriär som serieskapare och illustratör. Den nya boken Rolf Gohs – Ett tecknarliv innehåller flera av hans bästa serier, samt ett generöst urval tidningsomslag från sex decennier, med tyngdpunkt på Rolf Gohs
rika produktion för Fantomen.
Arr: Cobolt Förlag

subheader-29-fre

9:30 Eleverna + serier = sant
När eleverna i Staffanstorp fick frågan om vad de ville göra i skolan svarade de serier. Seriefrämjandet har varit involverade från början och berättar här om sina planer för eleverna.
Arr: Seriefrämjandet

10:00 Livets ord
I Livets ord skildrar Thomas Arnroth sin väg in i den mytomspunna sekten. I Nya Norrland tecknar Mats Jonsson serier om klyftan mellan stad och landsbygd. Här möts de i ett samtal om att skildra – och kanske förändra – samhället med självbiografiska serier.
Arr: Galago

11:00 Anders N. Kvammen
Anders N. Kvammen är från Oslo. Hans debutbok Ungdomsskolan präglas av en säregen poetisk stil med detaljrikedom, inlevelse och humor. Boken handlar om Aksels sorger och glädjeämnen genom sina tre år på ungdomsskolan. Boken fick ett strålande mottagande då den kom ut 2016, och vann bland annat det prestigefyllda Bragepriset.
Språk: svenska, norska
Arr: Norges Ambassad

11:30 Astrid – Kim W. Anderssons internationella rymdseriesuccé
Första boken om Astrid kom ut 2016 på det amerikanska serieförlaget Dark Horse Comics och på Apart Förlag i Sverige. Frankrike stundar för Astrid och hennes resa ut i världen har börjat. Just nu skapar Kim W. uppföljaren och delar med sig av sina
tankar och erfarenheter kring det.
Arr: Apart Förlag

12:00 Förälskelse, fascination och förtryck
Kliv ned i Paradisets källare och Kaninhålet med Julia Hansen och Berit Viklund. Möt skaparna bakom de hyllade serieromanerna I Paradisets källare och Kaninhålet! Ett samtal om ung kärlek, karismatiska dramalärare, övergrepp och mobbning.
Arr: Syster förlag och Kolik förlag

13:00 Domedagsvikingen
I Johan Wanloos sjövilda Domedagsvikingen – ett soloäventyr i Ensamma vargens anda – möts robotar, demoner, onda trollkarlar och gammal go hårdrock. Hör Johan berätta om boken och
delta i ett exklusivt liverollspel där DU är hjälten!
Arr: Galago

14:00 Historia genom tecknade serier
Serietecknaren Gert Lozell och manusförfattaren Claes Reimerthi berättar om sitt arbete med att levandegöra historiska episoder i (framförallt) 91:an-serien 91:an och Skånska Kriget. Det diskuteras hur seriemediet kan locka till ett lustfyllt lärande, hur mycket konstnärlig frihet skaparna tar sig och hur mycket inspiration de hämtar i den verkliga historien.
Arr: Egmont

15:00 Blixt från oklar himmel och Måste Carpa
Blixt från oklar himmel tar Sara Granér steget in i lyriken, med sina lika vackra som roliga tecknade dagsverser. Med Måste carpa har Lisa Ewald skapat en vräkig satirsamling som också är en manual i de djupaste existentiella frågorna. Här får du höra dem prata om livet, serierna och satiren.
Arr: Galago

16:00 Svenska Serieakademins Adamsonpriser
Svenska Serieakademin delar ut ett av världens äldsta och mest prestigefyllda seriepriser, Adamsonstatyetten, till en svensk och en internationell serieskapare. Dessutom diplom till en förtjänt arbetare i den svenska seriens örtagård.
Arr: Svenska Serieakademin

16:30 Asterix och Panelen
Med anledning av nyutgåvorna av Asterix på Korsika och Asterix och Vikingarna så bjuder Egmont Publishing in till ett samtal mellan översättaren Per A. J. Andersson och redaktörerna Germund von Wowern och Mikael Sol. Dessutom kommer det att bjudas på en teaser för – ja, kom och lyssna så får du veta!
Arr: Egmont

17:00 Böcker för dig som har bråttom
Henrik Lange, född -72, serietecknare och illustratör. Det var väl allt om mig för dig som har bråttom. Med böckerna om Ibsen-, Dante-, Bellman- och Selma på en timme finner man att det finns andra vägar till litteraturen. Kanske kommer man inte att lära sig allt om dessa författares liv och verk på timme. Men man kommer att fatta vad som är grejen med dem.
Arr: Natur och Kultur

17:30 Att teckna sitt jag med Nina Ernst
Nina Ernst är litteraturvetare på Språk och Litteraturcentrum på Lunds universitet. Att teckna sitt jag. Grafiska självbiografier i Sverige är hennes doktorsavhandling där hon undersöker svenska grafiska självbiografier publicerade 1998–2016. Fredrik Strömberg kommer att hålla en diskussion med Nina om vad hon kommit fram till.
Arr: Lunds Universitet

18:00 Seriestafett!
Kända serietecknare ritar i stafett och ni i publiken får vara med och bestämma. Alltid lika roligt.
Arr: Seriefrämjandet

subheader-30-lor

9:30 Saker vi gör
Serieskolan presenterar ett tonsatt bildspel/video med serier och konst som producerats på skolan.
Arr: Kvarnby Serieskola

10:30 När bibeln blir Minecraft
Får man presentera Bibelns budskap med hjälp av ett databaserat äventyrsspel? Vi vänder frågan. Vad passar bättre än ett databaserat äventyrsspel för att presentera Bibelns hisnande äventyr? Möt översättaren till Den inofficiella bibeln för Minecrafters, Royne Mercurio.
Arr: Libris

11:00 Vei
Vei: bok 1 är första boken i en episk berättelse inspirerad av nordisk mytologi. Författaren Sara Bergmark Elfgren och tecknaren Karl Johnsson har jobbat tätt ihop med både berättelsen och bildlösningar. Duon har hämtat inspiration i den nordiska mytologins gestalter, och låter dem befolka ett universum där skandinaviska bronsåldersbyar möter babylonisk arkitektur. En storslagen matiné i serieformat. Den andra och avslutande delen kommer 2018.
Arr: Kartago

11:30 Hemåt med Skaraborgska serieskapare
Känner du till Kapten Stofil, Siri, Adrian, Singel i Stan och Ångestmannen? Eller Death Piglet, Signe, 1000 ögon, Harmannen och Mallan? Förra Bokmässan presenterades från Seriescenen idén om ett vandringsutställningsprojekt med skaparna av dessa serier. Nu kommer några av dem tillbaka och berättar om vad som hänt, pågår och vad som kommer att ske framöver!
Arr: Skaraborgs serieskapare

12:00 Var inte så deppig, deppo!
Sätt dig på en stol, slappo, och lyssna på den propra, vattenkammade humorns mästare Nanna Johansson och Kalle Mattson, mannen med svart bälte i fläng, när de sakligt informerar dig om sina nya böcker Naturlig skönhet och Scener ur ett äktenskapornas planet.
Arr: Galago

13:00 70 år med världens rikaste anka
Kalle Anka-översättaren Stefan Diös, serieskaparen och redaktören Joakim Gunnarsson och projektledaren för Kalle Anka & C:o, Anna Bergström, samtalar om Ankeborgsikonen farbror Joakim som fyller 70 år i december. Samtalet snuddar vid både stort och smått och bjuder på underhållande resa genom Ankeborgshistorien.
Arr: Egmont

14:00 Aneurysmdimma
37 år gammal drabbades Per Myrhill av en massiv stroke. Han genomgick flera komplicerade operationer och placerades i medicinskt framkallad koma under två veckor. Utgången var oviss och han svävade länge mellan liv och död, med oddsen 1 mot 50. För ett halvår sedan satte han sig ner och berättade hela sin historia fram till idag. Berättelsen blev till seriealbumet Aneurysmdimma, om hjärnblödningen och Pers väg tillbaka till vardagen trots kronisk smärta.
Arr: Kartago

14:30 Fantasy i våra hjärtan
Författarna Gabriella P. Kjeilen och Caroline Hurtig talar om varför man aldrig kan bli för gammal för fantasy och varför varelser som vampyrer, änglar, demoner och formskiftare ligger dem så varmt om hjärtat.
Arr: Seraf förlag

15:00 Urhunden
Prisutdelning av Seriefrämjandets prestigefyllda Urhundenplaketter av och med historieprofessor Dick Harrison. Efter själva prisutdelningen intervjuas en av vinnarna av Fredrik Strömberg.
Arr: Seriefrämjandet

16:00 Mary Cagnin
The illustrator and comic artist Mariana Cagnin will have a conversation with illustrator Natalia Batista about the presence of women in Brazilian comic production and her expectations for the future of the industry. After the seminar, an illustration workshop will be held for the public.
Språk: Engelska
Arr: Brasiliens Ambassad

17:00 Simon Stålenhag
Konstnären och författaren Simon Stålenhag är världskänd för sina digitala målningar som ofta visar vardagliga scener med fantastiska inslag. Via förlaget Fria Ligan har Stålenhag publicerat två narrativa konstböcker. Hör Stålenhag diskutera sitt arbete och sina böcker med Orvar Säfström, känd från Filmkrönikan och nu verksam som skribent, debattör och föreläsare om populärkultur.
Arr: Fria Ligan

subheader-32-son

10:00 Manga i Sverige – hur ser framtiden ut?
Panelsamtal kring mangautgivningen och mangatecknandet i Sverige, med Natalia Batista,Kami Anani och Elise Rosberg.
Arr: Natalia Batista

11:00 Medborgare
Halfdan Pisket berättar här sin fars historia i femtiotalets Armenien. Han växer upp, med en turkisk far och en armenisk mor, i liten en by som ligger på gränsområdet. I skuggan av det armeniska folkmordet, fortsätter konflikten mellan Armenien och Turkiet, gränsen mellan länderna flyttas ständigt. Till slut kallas han in som 18-åring in i den turkiska militären. Han blir trakasserad och misshandlad av soldaterna och försvarar sig med vapen, och sätts i militärfängelse.
Arr: Kartago

12:00 Laban
Alex Graham skapade Laban 1963 och serien publiceras fortfarande dagligen i tidningar världen över, inklusive i Sverige. Vid Alex bortgång 1991 tog hans dotter Arran Keith över författandet av serien. I samband med utgivningen av den första svenska Labansamlingen på nästan 30 år, gästar Arran Bokmässan och berättar om livet med Laban, samt om hur en serie överlever i ett halvt sekel genom att vara snäll och fyndig.
Språk: Engelska
Arr: Egmont

13:00 Clowner utan Gränser och Cirkus Cirkör
Clowner utan Gränser och Cirkus Cirkör har tagit fram seriealbumet Gränslöst mod där åtta olika serieskapare diskuterar flyktingskapets ofrivillighet. En av dessa serier är Isaias, skapad av Henri Gylander, som bygger på intervjuer med Yonas Habteab. Under samtalet delar Yonas med sig av sina erfarenheter från att vara på flykt och Henri och Yonas berättar om varför de valde att göra serien och om hur kultur kan användas som ett förändringsverktyg.
Arr: Clowner utan gränser

14:00 Love Hurts deluxe – en Kickstarter-kampanj
Få serieförfattare kan skriva om olycklig kärlek som Kim W. Andersson. Hans Love Hurts-serier publicerades första gången 2005 i tidningen Nemi. Nu kör Kim W. och Apart Förlag en crowdfunding för att kunna samla alla i en Love Hurts Deluxe för alla hopplösa romantiker.
Arr: Apart Förlag

14:30 Örebros Seriefestival
Samtal om Örebro Seriefestival mellan Jamil Mani, Seriefrämjandets verksamhetsledare, och projektledaren Thomas Karlsson om utmaningen att etablera en helt ny seriefestival i Sverige. Örebro Seriefestival genomförs för andra gången 11–12 november i år.
Arr: Örebro Seriefestival

Comments are closed.