Program

Headertor2018

14.00–14.20
Gränslöst mod!
Över 65 miljoner människor befinner sig på flykt från sina hem. Barnkonventionen har blivit svensk lag. Barn och ungdomar är i större behov än någonsin av att förstå hur världsläget ser ut och vilka rättigheter som gäller dem själva och alla andra barn runt om på vår jord. Hur lyckas vi med det genom kreativitet, skratt och lek, allra helst under skoltid? Karin Tennemar från Clowner utan Gränser berättar.
Arr: Clowner utan gränser 

14.30–14.50
Hoppfull dystopi
Om hundra år är en familj på flykt i en värld där haven, jorden och människor blivit giftiga. Ylva Oknelid samtalar med förläggaren Steve Nyberg om sin och Saskia Gullstrands bok ”We came so far for shelter” som ges ut av Dendrolagus.
Arr: Dendrolagus

15.00–15.45
I ankismens platta fotspår
Humoristen Kalle Lind ställer landets främsta ankexperter mot väggen och grottar ner sig i Ankeborgsvärlden i allmänhet och ankismen i synnerhet. Vad är en ankist? Varifrån kommer ordet Läskeblask? Seminariet är en del i firandet av tidningen Kalle Anka & C:o som fyller 70 år i år.
Arr: Egmont publishing

16.00–16.45
”Akissi – det flygande fåret”, IBBY presenterar årets Peter Panpristagare
Årets Peter panpris går till barnserien Akissi – det flygande fåret (Epix) Författaren Marguerite Abouet är uppväxt på Elfenbenskusten och boende i Frankrike. Tecknare är Mathieu Sapin, välkänd serietecknare i Frankrike, senast aktuell med seriealbumet om Gerard Depardieu. Vi berättar om boken och om pratar om barnserier, humor och barnbokstraditioner i våra olika länder. Samtalet är på engelska.
Arr: IBBY

Headerfre2018

10.30–11.15
Högläsning med Serieskolan i Malmö!
Serieskolan i Malmö är nordens ledande utbildning för att bemästra konstformen tecknade serier. På seriescenen kommer skolans andraårselever att med hjälp av både ljud och projektion göra en magisk högläsning ur sina serieprojekt.
Arr: Serieskolan i Malmö

11.30–11.50
Djävulen, Ulf Ekman och Carolas vrål
Journalisten Thomas Arnroth var under tio år med i en av Sveriges mest omtalade församlingar: Livets ord. Med Galagos Sofia Olsson pratar han om hur det gick till när han steg i graderna, om sina möten med Carola och hur obekvämt det kändes att tala i tungor och be genom att vråla.
Arr: Galago

13.00–13.20
Serieboken – tecknat för åldern mittemellan
Serieboken är en ny antologi för ”den svåra mellanåldern”. För den som inte längre är barn men ännu inte hunnit bli vuxen. Bokens redaktör – serietecknaren Elin Lucassi – samtalar med Lisa Medin och Johan Wanloo om vikten av att kunna läsa bilder och om man måste tänka på något särskilt när man skapar serier för unga.
Arr: En bok för alla

13.30–13.50
Bild och text i samspel – processen bakom den grafiska romanen ”Vi skulle segla runt jorden
Författaren Anna Sundström Lindmark och illustratören Elisabeth Widmark startade projektet ”Vi skulle segla runt jorden”, en berättelse om Annas egen erfarenhet av en pappa som tog sitt liv. Hör Anna och Elisabeth berätta om sin process med text och bild, hur kan man tänka när man jobbar med ett svårt ämne?
Arr: Natur & Kultur

14.00–14.20
Att ha Marilyn Manson som livscoach
Ellen ska börja sjuan och är ensammast i världen. Den ende som förstår henne är hennes låtsaskompis Marilyn Manson som sitter i hennes flickrum och ger henne goda råd. Ellen Greiders serieromandebut Lunchbox är en stilsäker och rörande historia som hyllats. Sofia Olsson pratar Ellen om arbetet med boken och om sin kärlek till den utskrattade sångaren Marilyn Manson.Arr: Galago

14.30–14.50
Vei
Serieromanen ”Vei” är skapad av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson. Den första delen släpptes våren 2017 och den andra och avslutande delen kommer i början av 2019. Duon har jobbat tätt ihop med både berättelsen och bildlösningar och kommer här visa nytt material samt berätta om arbetet med den nya boken.
Arr: Kartago

15.00–15.20
Hur är det att gå från serietecknare till bilderboksförfattare?
Lina Neidestam är serietecknare, författare och illustratör. Hon är kanske mest känd för sin serie Zelda som har belönats med Stora Ponduspriset och Adamson-statyetten. Nu debuterar hon med med Rysliga förskolan, en lagom läskig bok för ganska små läsare.
Arr: Rabén och Sjögren

15.30–15.50
Chtulhu vaknar & världen rämnar
Legendariska rollspelsskaparna och författarna Gunilla Jonsson & Michael Petersén (Döden är bara början, KULT) och Anders Fager (För Gudinnan, Samlade Svenska Kulter) om boken ”Chtulu vaknar” och arvet efter H.P. Lovecraft. Ett samtal om inspiration, besatthet, gudar och ofrånkomlig undergång.
Arr: Fria ligan

16.00–16.45
Kalle Lind och Statarna
Kalle Lind berättar om den nya historiska humorserien Statarna. Kalle avslöjar hur idén till serien uppstod och varför det är okej att skoja om elände och armod. Vi får även stifta bekantskap med seriens huvudpersoner, Lusa-Lisa, Dyng-Hans, Smuts-Hanna och Patron, som live-tecknas på scen av kreatören Jimmy Wallin.
Arr: Egmont publishing

17.00–17.20
Hemma hela sommaren
Ellen Ekmans har i samarbete med författaren Elin Johansson skrivit ”Veckan före barnbidraget”. Där blandas klassperspektiv och allvar med en stor dos humor.  I deras andra bok ”Hemma hela sommaren” handlar det om att inte ha råd att åka på semester.
Arr: Rabén och Sjögren

Headerlör2018

10.00–10.20
Hur kan serieformen få oss att prata om Förintelsen?
”Vi kommer snart hem igen” skildrar sex överlevandes berättelser från koncentrationslägren. Med ett bildbaserat berättande lyfter författaren Jessica Bab Bonde och tecknaren Peter Bergting fram ett svårt ämne. Hur tecknar man lidande och död? Lyssna till Jessica och Peters tankar kring serieformen som verktyg.
Arr: Natur & Kultur

11.00–11.20
Hur tecknar man humor?
När komikerna och vännerna Kaj Korkea-aho och Ted Forsström hörde att det är svårt att få pojkar att läsa och omöjligt att nå 12-15 åringar, ville de ändra på det. De har skapat serien ?Zoo?, om tonårspojken Atlas som brevväxlar med sin kompis som flyttat utomlands. Men hur skriver och tecknar man så att det blir roligt?
Arr: Finska förlaget

12.00–12.20
Englund/Villfarelser – får man skämta om allt?
Ordkonstnären och sociala medier-fenomenet Villfarelser, aka Mathias Leclér och prisbelönta fotografen Per Englund har slagit sig ihop och skapat boken ”Ingen Panik Ångest?. De samtalar med förläggaren K.J. Elton Enström om sitt samarbete och om man verkligen får skämta om allt.
Arr: Placenta förlag

12.30–12.50
Handbok för Superhjältar
Agnes Våhlund är en illustratör som hyser en djup kärlek till serietidningar, såväl amerikanska som japanska. Agnes har tillsammans med sin man, Elias, skapat bokserien ”Handbok för Superhjältar” – en seriebok som tagit världen med storm!
Arr: Rabén och Sjögren

13.00–13.45
Mika Takahashi
Mika Takahashi is a Brazilian artist, currently living in São Paulo. She is the author of ”Ink Stories” (2014), a selection of illustrations, and ”Além dos Trilhos” (2016), a graphic novel which won the HQ Mix New Talent prize in 2017.
Arr: Brasiliens Ambassad

14.00–14.20
David Liljemarks underbara värld
Serieveteranen och allkonstnären David Liljemark pratar om sitt mastodontverk David Liljemarks underbara värld. Boken är en korsning mellan seriealbum och konstkatalog som samlar serier, texter och allsköns roliga grejer från hans 40-åriga karriär.
Arr: Galago

14.30–14.50
Fantasy i våra hjärtan
Fantasyförfattarna Gabriella P. Kjeilen, Caroline Hurtig och Annah Nozlin från Seraf förlag berättar varför de älskar genren och varför alla borde läsa fantasy.
Arr: Seraf förlag

15.00–15.20
Prisutdelning: Urhunden
Seriefrämjandet delar ut sina prestigefyllda Urhundenplaketter. Prisutdelare är historieprofessor Dick Harrison. Efter prisutdelningen informerar Lisa Medin och Stef Gaines från Seriefrämjandets styrelse om prisets framtid.
Arr: Seriefrämjandet

15.30–15.50
Psycho Girl
”Psycho girl” cirkulerar kring frågeställningarna; varför agerar hon som hon gör, och vad är det hon söker efter egentligen? Agnes träffar en kille och blir kär. Men inser snabbt att han verkar ha henne som Plan B. Det är en bitvis tragisk historia, berättad med en stark närvaro och mycket humor.
Arr: Kartago

16.00–16.20
Draw the line
Malin Biller, en av redaktörerna för nya serieantologin ”Draw the line” pratar med Stef Gaines, Lisa Medin, Malin Granroth och Jenny Berggrund om deras metoo-inspirerade bidrag till boken.
Arr: Doob förlag

16.30–16.50
Genom en värld i sönderfall med Simon Stålenhag
En resa genom ett högteknologiskt samhälle i förfall väntar. Med ”Ur varselklotet” och ”Flodskörden” slog illustratören och författaren Simon Stålenhag världen med häpnad. Nya verket ”Passagen” tar plats i ett dystopiskt USA och rättigheterna har sålts till Hollywood.
Arr: Fria ligan

17.00–17.20
Rollspel – I gränslandet mellan ord, bild och äventyr
Tomas Härenstam från Fria Ligan förlag i samtal om rollspel med Gunilla Jonsson & Michael Petersén (Döden är bara början, rollspelen Mutant & KULT) och Anders Fager (För Gudinnan, Samlade Svenska Kulter, rollspelen Ur Varselklotet & Drakar & Demoner).
Arr: Fria ligan

Headersön2018

11.00–11.20
Alltid fucka upp
”Alltid fucka upp” handlar om Moa i sitt livs värsta kris. Hon har blivit utkastad av sin kille, är sjukskriven och bor med massa papperslösa gubbar i partihallarna, Göteborg. Moa söker räddning. Men boken handlar också om att skratta åt alltihop, och slutligen att sakta hitta rätt stigar.
Arr: Kartago

11.30–11.50
Fjällvandrarens Trollguide
Serieskaparen Anders Skoglind (91:an, Åsa-Nisse) har skapat Fjällvandrarens Trollguide, ett fantasifullt uppslagsverk över gormtroll, parabolgnomer, tarmvredsmurklor, och andra troll och oknytt som du kan stöta på i fjällen. Här berättar han om bokens tillkomst och visar även prov på sin teckningskonst.
Arr: Ades media

12.00–12.20
Anspråkslösa förslag
Joakim Pirinens bok är satirisk men allvarligt menade och riktar sig till samhället i allmänhet, staten och individer som känner ansvar i synnerhet. Han går igenom livets samtliga ämnen och ger förslag på förbättringar eller förenklingar på vanligt förekommande problem.
Arr: Kartago

12.30–12.50
Lobbyland
Presentation av Lobbyland, ett nytt seriealbum om lobbyism i EU och vad vi kan göra åt det. Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werner intervjuar EU-parlamentariker Max Andersson (MP), som är en av karaktärerna i Lobbyland. Kom och hämta ditt exemplar gratis!
Arr: Gröna/EFA-gruppen i EU-parlamentet

13.00–13.20
Svensk-finsk seriedystopi
Författaren Hannele Mikaela Taivassalo (FIN) och bildkonstnären Catherine Anyango  Grünewald (SWE) är båda etablerade inom sina respektive fält. Hur går det till när två konstnärer ska mötas och skapa ett gemensamt verk? Tillsammans talar de om deras senaste verk, den dystopiska serieromanen Scandorama.
Arr: Finska förlaget

13.30–13.50
Har vi något jävla val?
Serieateljén i Göteborg har under flera år gjort en gemensam antologi på olika teman. I år gjordes en antologi med årets val som utgångspunkt. I samtal med några av medlemmarna som medverkar i antologin tittar vi på hur man kan angripa temat på olika sätt utan att förespråka enskilda politiska partier.

14.00–14.20
Humor och konst som motstånd
Här samtalar satirikern Kent Wisti, journalisten och konstnären Jessica Hallbäck och serietecknaren Marie Tillman sina konstnärliga uttrycksformer. Författarna använder sig bl.a. av normkritik, feminism och prestationsbaserad ångest i sina alster. Vilken är humorns roll i dagens samhälle och kan den göra skillnad?
Arr: Galago

14.30–14.50
Med tåg genom ett Europa på fallrepet
Högerpopulism, vildsvinsjakt, drogkonferenser och grekiska getter. Serietecknaren Fabian Göransons nya bok är en reseskildring genom ett Europa som alltmer präglas av nationalism och kris än fred och framtidstro. Med Galagos chefredaktör Rojin Pertow pratar Fabian om resan och om sin syn på läget i Europa.
Arr: Galago

15.00–16.00
Serieauktion
I Egmonts arkiv gömmer sig en skatt av olästa serietidningar i toppskick. För första gången kommer nu en del av dem att auktioneras ut. Ett antal rariteter och ett par original och löpsedlar från 1960- och 1970-talet har handplockats för det här tillfället.
Arr: Egmont publishing

Comments are closed.